Ateşli hastalıklar son dönemlerde çok yaygın. Hatta hastaneler özellikle bu nedenle çocuklarla dolup taşıyor. Aileler çocuklarının ateşi çıkınca paniğe kapıldıkları için ne yapacaklarını bilemeden acil servislere akın ediyorlar. Pekala, ama hangi durumda nereye gitmeli? Bunu öğrenmek isteyen bu tür insanları ele alalım:
Kaynak: Dr. Görkem Astarcıoğlu
Bebek ve çocuklarda ateşli hastalıklar aileleri korkutabilir.
Ateş ne dereceye vardığında nasıl bir tepki verilmeli, nereye gidilmeli ya da hangi ilaç verilmeli gibi sorular çoğu zaman kafa karıştırıyor.
Instagram’da Dr. Hekimanne isimli Görkem Astarcıoğlu’nun Instagram hesabı bu konu hakkında oldukça bilgilendirici bir paylaşım yaptı.
Sorulara velilerin vereceği cevaplar hepimiz için çok aydınlatıcı olacaktır.
Ateş yükseldi mi?
eğer ölçüm koltuk altı eğer yapıyorsan 38.2 derece, çocuğunuzun ateşi olduğu anlamına gelir.
Kulak içi ölçüm 0,5-0,8 derece daha yüksek olabilir, rektal ölçüm 1 derece daha yüksek olabilir ve temassız ölçüm değişken ve bazen daha düşük olabilir.
Peki bebek 3 aydan küçük mü?
Eğer küçüklerse ve son 48 saat içinde aşılanma öyküsü yoksa en kısa zamanda doktoruna başvurulmalıdır. Tatil ise acil servise başvurulmalıdır.
Bebek 3 aydan büyük ise beslenmesi bozulmadığı sürece 72 saat evde beklenebilir.
Ancak ateş 3 günü geçtiğinde kendi doktorunuza gitmelisiniz. Beslenmesi bozuk ise vakit kaybetmeden acil servise sevk edilmelidir.
Trafik ışığı sistemi nedir (Çocuklarda Ateşli Hastalıklara İlişkin NICE Kılavuzu)?
Yeşil işaretler (düşük risk)
Cilt rengi normal ise, kolay uyanıyor veya uyandırılabiliyorsa, konuşarak veya gülümseyerek tepki verebiliyorsa, rahat nefes alıyorsa, cilt elastikiyetini koruyorsa ve ağız nemli-ıslaksa, sarı veya kırmızı belirtiler yoksa üst solunum yolu enfeksiyonlar, gastrointestinal enfeksiyonlar ve idrar yolu enfeksiyonları, yol enfeksiyonundan şüphelenilir.
Sarı işaretler (orta risk)
Ten rengi soluksa güçlükle uyandırılabilir ama gülümsemiyor ve sözlere tepki vermiyorsa Bebek normalden biraz daha hızlı nefes alıyorsa ve burun delikleri açıksa Ağız kuruysa İdrar yapıyorsa azalır, kalp atışı hızlanırsa, ateş 5 günden uzun sürerse, bebek 3 aydan büyük ve 6 aydan küçükse. Bebeğin ateşi 39 derece ise, eklemde şişlik ve ayağa basamama varsa, bronşiolit, orta derecede sıvı kaybı (dehidrasyon), eklem iltihaplarından şüphelenilir.
Kırmızı işaretler (yüksek risk)
Kül rengi, solgun, mavi, hasta görünümlü, karşılıksız, uyanık kalmakta güçlük çeken, çok hızlı nefes alan ve nefes alırken göğsünde çöken, çok kuru cilt, 38 derece ateşi olan 3 aylıktan küçük bir bebek, ne olursa olsun menenjit, şiddetli sıvı kaybı (şok) ve kanda mikrop (sepsis) olduğundan şüphelenilir.
Tüm bu durumları doğru bir şekilde bilmek ve acil durumlarda doktora başvurmak hayati önem taşır.
Sevgili veliler, her durumun acil olmadığını bilmeli, acil durumlarda vakit kaybetmeden harekete geçmeliyiz!
sağlıklı kal